woensdag

Je gaat niet meer bij mama wonen


Ik denk dat voor een kind het bericht: Je gaat niet meer bij mama wonen ongeveer het ergste kan zijn wat hij/zij horen kan. Eerst is er die dag dat je plotseling door vreemden weggehaald wordt en apart in diverse pleeggezinnen of instellingen geplaatst wordt. Weg van papa, weg van mama en weg van al je broertjes en zusjes.
Wat kun je in vredesnaam gedaan hebben dat je deze straf verdiend hebt? Want zo denkt een kind.
Dat het de ouders zijndie geweld naar elkaar gebruiken, structuurloos hun gezin runnen en hun kinderen verwaarlozen, dat beseft een kind niet.

Inmiddels is de voogdij weggenomen bij de ouders en maakt Jugendamt plannen voor de toekomst van de kinderen. Allereerst moet aan pleegdochter verteld worden dat ze niet meer naar mama teruggaat, want ze is bijna 5 jaar. En wil naar huis.

Gisteren kwam de voogdes  met een doos houten poppetjes. Pleegdochter mocht haar familie neerzetten. Dat deed ze. Allemaal bij elkaar. Toen kwam de vraag: Maar zo is het niet meer, want papa en mama maken ruzie en de kinderen wonen niet meer thuis.
Ze zette zichzelf toen bij 2 andere poppetjes: opa en oma. (zo noemt ze ons)
De grotere kinderen bij elkaar, want zij wonen in een internaat. De jongste 2 wonen bij verschillende pleeggezinnen.
Ze had alles neergezet en vanuit die situatie kon de voogdes haar vertellen dat ze niet meer naar papa en mama terug kon. Ook die 2 wonen nu apart.
Ik weet wat, zei ze: ze pakte een voor een alle poppetjes en zette ze bij zichzelf en ons neer. Alle kinderen wonen nu hier en papa en mama ook. Er zijn hier veel kamers, veel bedden en oma heeft grote pannen om veel te koken.

Wat een oplossing, echt super. En een compliment voor ons, want kennelijk is het heel veilig hier.

Ja, die oplossing was goed bedacht, maar kon echt niet: er wordt een pleeggezin gezocht voor jou en voor je jongere broertje, zodat jullie samen kunnen spelen.
En mama blijft jullie dan bezoeken.

Dat is leuk, zei ze, dat vind ik een goed idee. Oma, kom jij me dan ook nog bezoeken?
Ja hoor meid, wij komen je dan ook bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten