donderdag

FAS, Foetaal Alcohol Syndroom


Een groot aantal kinderen in de pleegzorg lijdt aan FAS, het Foetaal Alcohol Syndroom. Van een lichte beperking tot een ernstige handicap. Deze schade loopt het kind op tijdens de zwangerschap als de moeder alcohol drinkt. De moeder hoeft niet eens verslaafd aan alcohol te zijn. Ook als de moeder maar af en toe alcohol drinkt kan de baby al schade oplopen.

Kenmerken FAS

Alle alcohol, die een zwangere vrouw drinkt is dubieus. Ze zou het voor de baby niet moeten doen. Echte bescherming voor dit syndroom is de zwangerschap alcoholvrij uitdragen. Het is belangrijk te weten, dat je dit syndroom voor 100% kunt voorkomen
Lichamelijke kenmerken van FAS:

* Ondergewicht en klein
* Een klein hoofd
* Zwakke spierontwikkeling
* Veranderingen in het gezicht: zoals kleine ogen,een platteneusbrug, een huidplooi tussen oog en neus, ogen die ver uit elkaar staan, smalle lippen zonder cupidoboog, kleine kin en lage oren.
* Er kunnen ook afwijkingen zijn ontstaan aan gebit of ledematen.

Gedragskenmerken van kinderen met FAS


  • Hyperactief gedrag
  • Problemen met het korte-termijn geheugen
  • Problemen met de oog-hand co√∂rdinatie
  • Weinig vermogen om te leren
  • Weinig vermogen om de aandacht ergens bij te houden
  • Weinig gevoel voor tijd, ook in de dagelijkse gang van zaken
  • Snel gefrustreerd

Pleegouders van een kind met FAS

Hoe ga je als pleegouders om met een kind met deze handicaps?
Deze kinderen hebben behoefte aan verzorgers met veel geduld, die betrouwbaar zijn en veiligheid bieden. Ze hebben veel duidelijkheid en structuur nodig, zodat ze weten wat hen te wachten staat en alles zal vaak herhaald moeten worden.
Voor pleegouders is het belangrijk te weten wat de handicaps zijn voor een kind met FAS en wat er valt te verwachten in zijn ontwikkeling. Sommige dingen kunnen aangeleerd worden door veel te oefenen. Vooral de sociale ontwikkeling zal niet vanzelf gaan en door te oefenen via een rollenspel is het mogelijk om te leren hoe het kind met andere mensen moet omgaan. Sommige dingen werken heel goed, zoals een beloningssysteem. Het vermijden van teleurstellingen is ook belangrijk.


Voor meer info:  www.fasstichting.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten