donderdag

Pleegkinderen en de rest...

Sinds 3 weken hebben we twee pleegkinderen, JJ is ruim 2 jaar. Hij is klein, snel en fel, valt over niets. Hij lijkt geen gevaar te zien, hij klimt overal op om er vervolgens weer af te vallen. Hij doet dit rustig een aantal keer achter elkaar, doet zich soms vreselijk pijn, maar hij lijkt geen verband te zien tussen zijn daden, het vallen en de pijn.
Het verzorgen en opvoeden van twee kleine pleegkinderen is een stuk zwaarder dan eentje tegelijk. Alles verdubbelt namelijk niet, maar verviervoudigt denk ik.
Onze oudste pleegzoon, EE die over 3 maanden 4 jaar wordt kwam al moeilijk tot spelen, nu lijkt hij het helemaal niet meer te kunnen en vooral niet te willen. Het liefst stookt hij JJ op tot het doen van allerlei dingen die niet mogen of echt niet kunnen: graven in de grond, bloemen plukken, met speelgoed gooien enzovoort. JJ doet wel mee, zit volop in het leerproces en gaat waarschijnlijk denken dat dat hier zo hoort.
Ik haal de twee dus na een half uurtje buiten spelen uit elkaar, de een gaat binnen met de duplo en de ander blijft buiten of gaat op z´n kamer spelen, daarna volgt weer een half uurtje samen of TV kijken. En vervolgens spelen ze weer apart.
Als je ze samen ziet lijken het twee jonge honden met ADHD, spelen ze apart dan is JJ een heel ander kind; hij kan spelen, maakt leuke bouwwerkjes van duplo en vertelt van alles.
Hij wil graag bij me zijn, wil getroost worden als hij huilt en is een rustig kind.
Bij EE blijft het drukke en dwarse gedrag. Als hij op z´n kamer moet spelen, volgt er eerst een driftbui, die hij abrupt kan stoppen, net zoals hij zo´n bui gewoon plotseling kan starten. Hoe minder aandacht ik er aan besteed, hoe sneller hij er mee ophoudt.
Als hij dan op z´n kamer speelt, hoor ik hem vaak mopperen, hij kan z´n frustraties dan uiten op z´n knuffels of de duplo. Meestal komt hij niet echt tot spelen, maar hij wordt er wel een stuk rustiger van.

Helaas merk je bij hem dat er iets helemaal niet goed zit met de hechting: hij is eigenlijk de hele dag bezig om mij boos te krijgen of negatief te laten reageren. Als ik met hem praat over zijn gedrag geeft hij gepaste antwoorden, maar als ik zeg, dat hij lief moet gaan spelen, kan hij direkt weer een driftbui starten en er is dan even niets met hem te beginnen.

Hoe lang hou ik dit vol?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten