maandag

Een pleegkind in je gezinEen pleegkind in je gezin


Een pleegkind in je gezin opnemen betekent houden van een uitdaging. Pleegkinderen hebben een moeilijk verleden achter de rug en dat uit zich in het gedrag en diverse problemen. Wat betekent het voor je gezin om een pleegkind te hebben?


Een beschadigd kind

Een beschadigd kindEen pleegkind heeft in ongunstige omstandigheden bij zijn ouders gewoond en is vervolgens uit huis geplaatst. Op emotioneel gebied, maar ook fysiek kan er van alles misgegaan zijn. Misschien heeft het hem ontbroken aan de basisbehoeften als eten en drinken, genegenheid, warmte en ondersteuning, Misschien heeft hij veel te weinig aandacht gehad en en heeft hij geen vertrouwen meer in volwassenen en kan met hen geen relaties meer aangaan. Het kan ook zijn, dat het kind sexueel misbruikt is of mishandeld en zal het getraumatiseerd zijn. Sommige pleegkinderen zijn ook gehandicapt.


Aandacht en geduld

Aandacht en geduldEen pleeggezin moet zich er goed bewust van zijn, dat het verleden van het kind grote invloed heeft op gedrag en handelen. De pleegouders zullen veel geduld, aandacht en uithoudingsvermogen moeten hebben als ze een beschadigd kind opnemen in hun gezin. Het is voor het kind niet goed als de pleegouders na een paar weken al opgeven, omdat ze wat anders verwacht hadden.


De eigen ouders

De eigen ouders
Een pleegkind is en blijft het kind van zijn eigen ouders. En hoewel de pleegouders alles bepalen in het leven van alledag, zullen ze belangrijke beslissingen aan de eigen ouders moeten overlaten of met hen overleggen. Bovendien zal er een bezoekregeling gemaakt worden voor de ouders, zodat ze hun kind regelmatig kunnen bezoeken. Een wederzijdse aanvaarding zal het kind ten goede komen. Als ouders en pleegouders elkaar gaan bestrijden leidt dit vaak tot een einde aan de plaatsing. Dit is voor de ontwikkeling van een pleegkind niet goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten